četvrtak, 24. listopada 2013.

Četiri Sulejmanije

Prema legendi u vrijeme kralja Solomona postojao je veliki broj magijskih knjiga čiji je sadržaj otkrivao načine na koji se može ljudima naškoditi različitim čarolijama. Ali napisane su i četiri knjige nazvane Velika Sulejmanija koje su služile za uništenje magije i svakog zla. Po naredbi Solomona one su se uzidale u četiri stupa hrama kako bi se sačuvale od uništenja. Kada je kralj umro vladar svih demona Iblis naredio je da džini pokupe sve magijske knjige iz hrama i razdijele ih ljudima po cijelom svijetu. No, Iblis nikako nije uspio saznati gdje se nalaze i ove četiri knjige. To je pošlo za rukom mnogo vijekova kasnije jednom skromnom mudracu po imenu Laden koji ih je dugo krio i pred smrt sakrio negdje u Jeruzalemu. Božija volja namjenila je da ih otkrije i spasi čovjek koji je ostao upamćen po svojoj velikoj mudrosti. Pošto je Isus bio ubijen i razapet na cijeloj zemlji nastao je opći kaos i nered te zbog toga Allah odluči da ljudima pošalje još jednog Poslanika kako bi poveo narod iz tame.
–Biće iz arapskog naroda, glasilo je proročanstvo za koje su čuli svi.
Kada je Muhamed još bio dječak zamolio je svog ujaka Ebu Taliba da sa njim putuje karavanom. Tom prilikom ih je susreo jedan kršćanski svećenik i odmah je u malom dječaku prepoznao sveto dijete jer je iznad Muhameda cijelo vrijeme putovanja stajao oblak štiteći ga od sunca. Shvativši da je to najavljeni Poslanik, svećenik je šapnuo Ebu Talibu da dječaka odmah vrati kući i pazi na njega.
Zbog mudrosti koja ga je krasila ovaj je svećenik saznao za četiri knjige te ih pronašao i preveo ih na stari arapski jezik. Kako bi ih spasio od mogućeg uništenja poslao ih je u četiri svete zemlje kako bi sa tih lokacija štitile svijet od uništenja. Na kraju svake knjige je napisano:

1.vatra – Palestina, slovo Gayn (znači da se prva knjiga nalazi u Gazi),
2.zemlja – Rusija, slovo Be – Sibir ( znači da se druga knjiga nalazi u Sibiru),
3.voda – Indija, slovo Shin – Kašmir,
4.zrak – tri slova Waw, Bosna, četvrta knjiga se nalazi u Bosni između Stoca i Travnika.

Sve četiri knjige ne mogu mjenjati kontinente niti države, samo mjesta i gradove. Isto tako, knjige mogu promjeniti svoje vlasnike ali tek nakon njihove smrti.