subota, 7. prosinca 2013.

Bošnjaci - narod zmije


Zmija je prema bosanskoj mitologiji prvo živo biće koje je stvorio Bog, ona se pojavila na 40 godina prije stvaranja čovjeka i životinja. Ovaj mitološki podatak posebno je zanimljiv iz aspekta sagledavanja mnogih drugih vjerovanja i legendi o zmiji u Bosni i Hercegovini jer nam upravo on pruža temelj za razumijevanje cijelog koncepta fenomena kulta zmije. Posebno treba istaći povezanost ovog kulta sa tradicijom našeg naroda čiji ilirski geni opravdavaju naziv Bošnjaka narodom zmije.

U mnoštvu različitih vjerovanja izdvaja se legenda o gigantskoj zmiji koja okružuje cijelu planetu Zemlju, oblikujući na taj način pojas oko nje, što geometrijski analizirano prikazuje kružnicu unutar koje se nalazi točka. Na taj način dobijamo simbol Sunca koji je neodvojiv od kulta zmije. Ne treba zanemariti niti osobitost ovog transcendentalnog mita koji nas upućuje na mističnu ideju kako zmija osim zemaljske ima i nebesku formu.

Narodno vjerovanje tvrdi da je zmija u svom originalnom obliku velika poput planine ali zahvaljujući svojim mističnim moćima uspijeva se pred ljudima prikazati u minijaturnoj veličini. Ona je, prema svemu rečenom, biće izuzetnih magijskih moći i jedna od najvećih sila koje postoje u svemiru. Kult planinskih vrhova, za koje su pojedini folkloristi i etnolozi pretpostavili da pripadaju solarnom kultu, može se jednostavnom logikom i kroz narodni opis zmije, kao gigantske pojave koja se upoređuje sa planinom, dovesti u direktnu vezu sa kultom zmije. I na ovaj način ponovo potvrđujemo tezu o neraskidivoj povezanosti sunca i zmije u narodnim vjerovanjima.