subota, 7. prosinca 2013.

Zmijari – ilirski svećenici


Zmijar je naziv za osobu koja ima moć nad zmijama te poznaje tajne liječenja od njihovog ugriza. Interesentno je da je zmijar uvijek muškarac i da nema zabilježenih podataka o tome da je to bila neka žena. Zbog svojih izvanrednih i nadnaravnih osobina zmijar predstavlja sve ono što je u ilirsko vrijeme označavalo svećenika ili vrača koji je poznavao sve tajne svijeta zmija a prvenstveno način komunikacije sa njima. Pošto se zmija smatrala vrhovnim božanstvom njoj su se prinosili različiti darovi, posebno oni u hrani, što je dio religijske prakse koji je u bosanskom narodu egzistirao sve do prošlog vijeka kroz običaj ostavljanja hrane za zmiju čuvara kuće. Prema kretanju zmije, njenim životnim navikama i reprodukcijskom ciklusu Iliri su određivali vrijeme za vršenje religijski obreda ali i onih društvenih, povezani sa plodnošću poput ženidbe. Tetoviranjem motiva zmije na koži svog tijela, naročito lica i ruku, Iliri su htjeli obezbjediti bliski kontakt sa božanstvom ali i povezati se sa svim svojim precima. Zbog toga je tetoviranje imalo svoj poseban značaj u tradiciji.

Ono što svaki zmijar mora posjedovati jeste plemenitost i hrabrost, te ne smije namjerno ubiti niti jedno živo biće, pa makar to bio pauk ili mrav. Zmije imaju svoj poseban jezik, koji ne sliči niti jednom koji postoji među ljudima.

Dautović Velaga poznatiji pod nadimkom Velija iz Marjanovca bio je za svog života najpoznatiji zmijar u Velikoj Kladuši. Njega su uvijek pozivali na intervenciju kada bi se desila neka najezda zmija ili bi neka od njih ušla u kuću. Moć nad zmijama Velija je stekao sasvim slučajno. U toku Drugog svjetskog rata on je u džepu poginulog vojnika pronašao list papira na kojem su bile napisane magijske formule čijim je izgovaranjem stjecao tajanstvenu moć nad zmijama. Tajnu komunikacije sa zmijama nije povjerio nikome te je ona umrla sa njim. No, još veću misteriju izazvao je pronalazak zakopane tegle u dvorištu u čijoj je unutrašnjosti bio amulet ispisan arapskim slovima i potpuno osušena zmija?! Ipak, najzanimljiviji detalj njegove sposobnosti jeste onaj da je Velija sa zmijama komunicirao telepatijom pa je tako mogao otjerati zmije iz nečije kuće udaljene od njega i trideset kilometara ležeći u svom krevetu.

Hajrudin Keran iz Jajca drugi je zmijar koji je moć kontakta sa zmijama stekao u djetinjstvu. Prema kazivanju zmije su ga spasile od čestog zlostavljanja njegovog oca. – Jedne prilike dok sam čuvao stado ovaca u planini moj otac je došao bijesan i bez ikakvog razloga me počeo divljački udarati. Hajrudin, tada dječak od osam godina, nekako mu je uspio pobjeći i sav uplašen i uplakan potrčao je u šumu. Bježeći molio je Boga da mu pomogne. Prema njegovim riječima iznenada su se pred njim pojavile zmije i prekrile ga svojim tijelima. – Ja drhtim, gledam oca kako me traži, ali on mene ne vidi. Tom prilikom sa zmijama je proveo nekoliko dana koje su ga za to vrijeme hranile i pazile. Nakon toga Hajrudin je stekao moć komunikacije sa zmijama kroz koju je otkrio mnoge tajne prirode. Svoju moć nikada nije zloupotrebljavao i uvijek je spreman pomoći u slučajevima kada treba neku zmiju otjerati od kuće ili imanja. Hajrudin to uvijek učini na svoj način, uz poštovanje prema zmiji.