srijeda, 23. ožujka 2016.

Obrezivanje ili sunet

Obrezivanje penisa ili sunet (cirkumcizija) poznat je dio tradicije kod Arapa i Židova te prema nekim podacima sva tri božija poslanika (Mojsije, Isus i Muhamed) bili su obrezani, što je zapravo jedno od glavnih obilježja samog monoteizma. Postoje i neke indicije kako je i prije ovih poznatih podataka postojalo obrezivanje kod određenih naroda te da ono nije originalni proizvod jednoboštva. No, kako bilo, odstranjivanje jednog dijela kožice sa penisa, osim što je izuzetno korisno zbog zdravlja samog muškarca, postalo je i dijelom magijskih vjerovanja, koja opet imaju vezu sa plodnošću i prizivanjem sreće.

Od različitih vjerovanja najčešća su bila sljedeća: u narodu se neobrezan penis naziva „pasjim“, jer navodno najviše podsjeća na spolni organ te životinje, i kao takav smatra se nečistim, prljavim. U Bosni se, isto tako, vjerovalo da je jako dobro doći do kožice obrezanog čifuta (Židova), jer su oni bili poznati kao izuzetno škrt narod, a od škrtica se uvijek kroz rituale prizivanje sreće gledalo da se nešto dobije, pošto je posuđeni novac ili predmet privlačio novu sreću. Kada bi se došlo u posjed kožice od čifuta, onda se govorilo: „Kako je god ovaj glavić sretno obrezan, tako moja sreća sretna bila!“

Prema kazivanju umre li neosunećeno dijete hodža mu prilikom pripreme dženaze slomi mali prst desne ruke, jer navodno nije dobro da se ukopa bez takvog postupka. Zbog čega je tako nisam uspio doznati mada postoji indicija utemeljena na vjerovanju da dječak postaje musliman tek kada se osuneti. Evidentno je da mali prst predstavlja zamjenu za penis, a njegovo lomljenje supstitut obrezivanju, što je vrlo logičan zaključak koji ima uporište u ljubavnoj magiji. Naime, mladić kad želi osvojiti magijom neku djevojku ubode se u mali prst desne ruke i kapne tri kapljice na kocku šećera i podmetne joj u šoljicu kahve. No, kako sam uspio zabilježiti od informatorice ona da je muško nikad ne bi to uradila jer " tako slabiš svoju snagu i život!", što nas opet vraća na narodni izraz za penis - muška snaga.

Nakon što se dječak obreže kožica se osuši i baci pijetlu da je pojede kako bi dječak, kad odraste, poprimio spolnu moć pijetla, koji važi kao izuzetno plodna i seksualno aktivna životinja.


paganski bog plodnosti