utorak, 23. srpnja 2013.

Duša

Dok čovjek spava nipošto ga ne treba naglo buditi pošto prema vjerovanju iz čovjeka u stanju sna iziđe duša i nesmetano putuje cijelim svijetom. Slično vjerovanje među Bošnjacima ima i o vještici, one naime mogu putovati fizičkim tijelom ali i na ovakav način dok spavaju. Kada vještica zaspe duša joj kroz usta iziđe van i ide ljudima raditi zlo. Njeno tijelo u tom vremenu postane hladno i modro, usta joj se jako rašire a usne potamne. Pred zoru njena duša se vrati u obliku bumbara kroz usta u tijelo i ona se naglo probudi iz tog mističnog stanja.

Vjeruje se da se duša kod djece nije još potpuno spojila sa tijelom pa kod njih skoro za vrijeme svakog spavanja iziđe iz tijela i luta. Zbog tog razloga majke kada premještaju zaspalo dijete sa jednog mjesta na drugo zovnu ga imenom ili malo povuku za nos želeći na taj način alarmirati duši šta se događa. Istog trena duša se vrati u tijelo. U protivnom, ako se ne upozori duša, vjeruje se da dijete može oboljeti ili imati psihički posljedica.

U Bosni i Hrcegovini i danas se vjeruje da se duša umirućeg čovjeka ne može odvojiti od tijela dok mu familija i susjedi "ne halale" (oproste grijehe).