utorak, 23. srpnja 2013.

Nebeski pijetao


U bosanskoj mitologiji navodi se kako na nebu živi veliki bijeli pijetao, koji je kralj svih pijetlova na zemlji. Kada on u zoru zakukuriče  i udari nogom na nebu svi ga pijetlovi na zemlji čuju pa mu moraju kukurijekanjem odgovoriti na poziv. Zbog toga su se u narodu uvijek više cijenili bijeli pijetlovi jer se za njih vjerovalo da imaju bolji sluh od pijetlova druge boje. Kukurijekanje pijetla narod smatra veoma pohvalnim jer taj pijev tjera džine i šejtane od kuće.

Vjerovanje u kralja pijetla vjerovatno dolazi iz Irana. Drevni Iranci pijetla su smatrali svetom životinjom koja svojim kukurijekanjem opominje ljude da se mole Bogu. U Bosni se vjeruje da pijetao zakukuriče svaki put kada vidi meleka.

Jedna od najvećih mudrosti za bosanske  derviše i sufiste koju moraju otkriti je sadržana u ovoj zagonetki:" Kada zakukuriče pijetao i nogom udari o zemlju, nakon sedam minuta čuje ga nebeski pijetao, pa i on zapjeva i isto udari nogom gore. Pa, što je bilo dolje, otišlo je gore, a što je bilo gore - ne vraća se dolje?".