utorak, 23. srpnja 2013.

Zmajevi

U prošlosti Bošnjaci su vjerovali u postojanje zmajeva, opisivali su ih kao ogromne zmije sa krilima koje mogu da žive na nebu ali i zemlji. Kako se dalo zaključiti iz narodnih priča zmajevi su bili muškog roda, nigdje se ne spominje ni jedan ženski zmaj, a svoju pohotu i želju za potomstvom zadovoljavali su kroz spolne odnose sa ljudskim ženama ali i životinjama, posebno kravama. Po predaji kada bi zmaja privukla neka žena on bi noću dolazio u njenu sobu ili je čekao negdje napolju, na livadi, i svojim magičnim moćima bacao u stanje slično transu. Nakon spolnog čina zmaj bi odletio a žena se nakon buđenja nije sjećala ničega.

Fatima K. iz Bosanskog Novog tvrdila je za života kako je davne 1974.godine rodila zmaja -"Rodila sam sam u kući, negdje iza ponoći, nakon pola sata bolnih trudova. Iz mene je izašlo dijete u bijeloj košuljici (placenta) i nakon nekoliko trenutaka nestalo?!"
Kako je tvrdila to dijete nije više nikada vidjela pa je prema tome zaključila nije rodila snijet nego zmaja. Potvrdu svojim sumnjama našla je i u tome što su joj grudi preko dana bile pune mlijeka a ujutro kada bi se probudila grudi su joj bile ispijene. To se redovito ponavljalo svakog dana nekoliko mjeseci. U strahu od toga povjerila se jednoj staroj susjedi koja joj je rekla da joj to svaku noć dolazi dijete-zmaj da se nahrani njenim mlijekom. Nakon nekog vremena prestale su noćne posjete.